H ΥΓΕΙΑ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Η Ευεξία τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, αποτελεί ένα φυσικό και ενστικτώδες κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σπανίως εκτιμάμε την πραγματική αξία της καλής υγείας μέχρι να αρρωστήσουμε.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Από την αρχαιότητα το πράσινο τσάι θεωρούνταν πανίσχυρο φάρμακο. Το έθιμο των Ιαπώνων να πίνουν πράσινο τσάι προήλθε από την Κίνα γύρω στο 800 μ.Χ. Οι βουδιστές μοναχοί που είχαν πάει στην Κίνα για μελέτη επέστρεψαν στην Ιαπωνία φέρνοντας μαζί τους τσάι ως ιαματικό βότανο. Τα τελευταία χρόνια, έρευνες που έγιναν για τις ιδιότητες και τα αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού έχουν καταστήσει σαφές ότι το τσάι κατέχει σημαντική θέση στην αποφυγή διαφόρων νόσων. Το τσάι προέρχεται από το φυτό Camillia senses. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το μαύρο, το πράσινο και το άσπρο τσάι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βαθμό ωριμότητας την εποχή της συγκομιδής. Το μαύρο τσάι έχει ωριμάσει την εποχή της συγκομιδής. Το πράσινο παρασκευάζεται από φύλλα τσαγιού που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως και περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται επιγαλοκατεχίνη (άλας του γαλλικού οξέος) ή EGCG, η οποία προστατεύει τις αρτηρίες και προφυλάσσει από τον καρκίνο. Είναι μία από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ουσία αυτή συναντάται μόνο στα πράσινα φύλλα του τσαγιού και οξειδώνεται καθώς το τσάι ωριμάζει και χάνει το πράσινο χρώμα του. Όταν το φυτό του τσαγιού ανθίζει, τα ίδια άνθη μπορεί να γίνουν τσάι και αυτό είναι γνωστό ως άσπρο τσάι.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.

ΛΙΠΟΣ

Τροφές πλούσιες σε λίπος:

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:

Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.