H ΥΓΕΙΑ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Η Ευεξία τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, αποτελεί ένα φυσικό και ενστικτώδες κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σπανίως εκτιμάμε την πραγματική αξία της καλής υγείας μέχρι να αρρωστήσουμε.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη κακοηθειών. Με ποιο μηχανισμό , όμως, το αυξημένο βάρος σώματος συνδέεται με διαφορετικούς τύπους καρκίνου;

Φαίνεται ότι τα λιποκύτταρα παράγουν ορμόνες και πρωτεΐνες που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτοί οι «χημικοί αγγελιοφόροι» μπορούν να επηρεάσουν πολλά συστήματα οργάνων και να αυξήσουν τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου. Επιπρόσθετα, λιποκύτταρα μπορούν να προσελκύσουν κύτταρα ανοσίας στους διάφορους ιστούς του σώματος. Αυτά με την σειρά τους απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν μακροχρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, σε δείγμα 5 εκατ. Ατόμων που παρακολουθούνταν από ειδικούς επί επτάμισι χρόνια (Bhaskaran et al, 2014), τα άτομα που εμφανίζουν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, παχέος εντέρου, μαστού και ωοθηκών. Ωστόσο ο υψηλός ΔΜΣ δεν αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης όλων των μορφών καρκίνου.

Μία άλλη, πιο πρόσφατη,  έρευνα μελέτησε τη σχέση μεταξύ αυξημένης περιμέτρου μέσης και πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και έδειξε ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από το λίπος στο σώμα μπορεί να προκαλέσεις τη μετατροπή ενός μη καρκινικού κυττάρου σε καρκινικό (Chakraborty, 2017).

Επικίνδυνο κοιλιακό λίπος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κοιλιακή παχυσαρκία και όχι ο ΔΜΣ μπορεί τελικά να είναι καλύτερος δείκτης που σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας «και πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα μια πρωτεΐνης που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας ινοβλάστης-2, FGF2» συμπλήρωσε ο εκ των ερευνητών , J J Bernard.

Υπάρχουν δύο στρώματα λίπους της κοιλιάς. Το ανώτερο στρώμα, γνωστό ως υποδόριο λίπος, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, αλλά το σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται κάτω από το υποδόριο λίπος, φαίνεται να είναι πιο επιβλαβές. Μελέτη σε ποντίκια, που έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έδειξε ότι το σπλαχνικό λίπος παράγει μεγαλύτερες ποσότητες του FGF2.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα, γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή  και επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ (van Gemert et al, 2017). Αυτός  ο υψηλότερος κίνδυνος  οφείλεται στο ότι τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα και μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.

Συμπερασματικά, διάφοροι μηχανισμοί, πέραν του περιβάλλοντος, της κληρονομικότητας κ.λ.π., ενεργοποιούνται κατά την παχυσαρκία με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ή/και επανεμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

 

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.

ΛΙΠΟΣ

Τροφές πλούσιες σε λίπος:

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:

Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.