ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Βελονισμός: είναι μια αρχαία αφάρμακη, ολιστική μέθοδος θεραπείας διαφόρων ασθενειών και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και έχει ιστορία 4.500 χρόνια. Ο οργανισμός είναι ένα ενεργειακό σύνολο δράσεων και αντιδράσεων που συνεχώς ανακυκλώνεται. Όταν είμαστε υγιείς η ενέργεια κυλάει ελεύθερα μέσα στα νοητά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί, όταν για κάποιο λόγο, υπερβολική φόρτηση ψυχική, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, τότε η ροή της ενέργειας μπλοκάρει και αρρωσταίνουμε.
Ο βελονισμός με την διέγερση ορισμένων σημείων στους μεσημβρινούς, αποκαθιστα την ελέυθερη ροή της ενέργειας όπου οδηγεί στην υγεία. Ετσι βελτιώνεται η κυκλοφορία, ενισχύεται το αμυντικό σύστημα και όλο το σώμα λειτουργεί αρμονικά, καθώς διατηρείται σε καλή φυσική- πνευματική και ψυχική κατάσταση.
Ο βελονισμός σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε πολλά νοσήματα όπως ημικρανία άγχος stress, οξεία οσφυαλγία, αυχενικό, καθώς επίσης βοηθάει στη ρύθμιση του βασικού μεταβολισμού, αδυνάτισμα, στην αισθητική, διακοπή καπνίσματος. Σήμερα στις χώρες της δύσης και στην χώρα μας η εναλλακτική ιατρική παρουσιάζει αυξανόμενη άνθηση και γίνεται ευρύτερα γνωστή. Στις ΗΠΑ το 30% του πληθυσμού έχει καταφύγει σε εναλλακτικές θεραπείες. Η φύση των παθήσεων του πεπτικού συστήματος με την μεγάλη συχνότητα λειτουργικών διαταραχών και την ύπαρξη αυτόματων υφέσεων και εξάρσεων ευνοεί την άνθηση εναλλακτικών θεραπειών και θεραπευτών με άλλοτε άλλη αποτελεσματικότητα. Έχει ο βελονισμός θέση στη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος;
Ο βελονισμός αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ενέργειας του οργανισμού (το «chi”) που ρέει μέσω διαφόρων μεσημβρινών που περνούν από τα σημεία τα οποία ενεργοποιεί ο θεραπευτής με τη νύξη με ειδικές βελόνες. Η μέθοδος αυτή έχει φανεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού μετά από χειρουργείο, στην εγκυμοσύνη και σε ασθένειες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Προκαλεί μείωση της έκκρισης γαστρικού οξέος και επιταχύνει την κένωση του στομάχου, βοηθώντας ποσοστό ασθενών με λειτουργική δυσπεψία. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου, για την καλύτερη ανοχή του ασθενούς στην κολονοσκόπηση, ενώ τα αποτελέσματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι εντυπωσιακά. Υπάρχουν επίσης φυτικές θεραπείες που είναι χρήσιμες στις παθήσεις του πεπτικού:
Α. Το εκχύλισμα μέντας (peppermint oil) είναι χρήσιμο σαν σπασμολυτικό, λειτουργική δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Β. Καυτερή πιπεριά (chili) To δραστικό συστατικό ονομάζεται καψαικίνη βελτιώνει τον πόνο του στομάχου σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία , παρ ’ότι αρχικά μπορεί να τον επιδεινώσει. Η παρατεταμένη δράση αυτής της ουσίας προκαλεί μείωση της ευαισθησίας των αισθητικών νεύρων στο στομάχι.
Γ. Η γλυκόρριζα επουλωτική δράση στα έλκη του στομάχου, όμως η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προσκαλέσει κατακράτηση αλατιού και υπέρταση γι’ αυτό δεν συνιστάται.
Δ. Ο κουρκουμάς μειώνει το φούσκωμα και τον πόνο. Χρησιμοποιείται και σε χρόνιες φλεγμονές του εντέρου όπως η νόσος του Crohn.
Ε. Η μαστίχα Χίου βρέθηκε αποτελεσματική στην επούλωση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Ζ. Το εκχύλισμα ginger (πιπερόριζα) για πρόληψη της ναυτίας και του εμετού των ταξιδιωτών.
Η. Βερβερίνη που που παράγεται από διάφορους θάμνους (λυγαρία, καναπίτσα, ξαγκαθία) μειώνει την διάρροια από κολοβακτηρίδιο και είναι πολύ δραστική ενάντια ενός εντερικού παράσιτου που λέγεται λάμβλια, το οποίο προκαλεί χρόνια διάρροια.
Πάρα πολλά άλλα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στο πεπτικό. Συχνά οι «κλασικοί» ιατροί χαρακτηρίζουμε αυτούς που εφαρμόζουν την εναλλακτική ιατρική τσαρλατάνους ή απατεώνες, βασιζόμενοι σε περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης ασθενών από ομάδα ιατρών. Παρόλα αυτά και στην κλασική ιατρική χρησιμοποιούνται θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, ενώ οι κανόνες ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας παραβιάζονται συχνά και από μέρος των «κλασικών» ιατρών. Συνοψίζοντας ο βελονισμός ως αφάρμακη μέθοδος θεραπείας στερείται παρενεργειών. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες συνεδρίες.
Η Γιατρός, Βίκυ Μανούκα
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:
Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.
ΛΙΠΟΣ
Τροφές πλούσιες σε λίπος:
Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:
Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.