H ΥΓΕΙΑ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Η Ευεξία τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, αποτελεί ένα φυσικό και ενστικτώδες κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σπανίως εκτιμάμε την πραγματική αξία της καλής υγείας μέχρι να αρρωστήσουμε.

ΥΓΙΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μέρος 2ο - ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τρία είναι τα βασικά συστατικά των τροφών που χαρίζουν ενέργεια: Υδατάνθρακες, Λίπος και πρωτεϊίνες. Οι αναλογίες των τριών βασικών στοιχείων καθορίζουν τον χαρακτηρισμό μιάς συγκεκριμένης τροφής ως καλής ή κακής ενέργειας για τον οργανισμό.

 

Οι υδατάνθρακες εμφανίζονται με την μορφή σακχάρων και αμύλων. Η ποσότητα ενέργειας που αποβάλλουν οι τροφές όταν μεταβάλλονται στα κύτταρα του οργανισμού υπολογίζονται σε θερμίδες. Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν περίπου 4 χιλιοθερμίδες ενέργειας για κάθε γραμμάριο που καίγεται. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, μαρμελάδα και το μέλι.

 

Το βασικό συστατικό λίπους είναι το μόριο τριγλυκερίδιου. Τα μόρια τριγλυκερίδιου διασπώνται με την πέψη και την απορρόφησή τους μέσα στο αίμα. 1 γραμμάριο λίπους καιόμενο απελευθερώνει 9 χιλιοθερμίδες. Οι τροφές πλούσιες σε λίπος δεν αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας αλλά μπορούν να βλάψουν την υγεία αν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Πλούσιες σε λίπη τροφές είναι το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια (ειδικά βοδινό, αρνί, χοιρινό), αλλαντικά, τυριά.

 

Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα μόρια που όταν διασπώνται, παρέχουν μονά στοιχεία που λέγονται αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα στον οργανισμό για τα δομικά συστατικά πολλών ιστών. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης καιόμενο δίνει 4 χιλιοθερμίδες ενέργειας. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.

 

Τα πρωταρχικά συστατικά που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει ενέργεια είναι η γλυκόλη (σάκχαρο) και το οξυγόνο. Επίσιης οι μηχανισμοί που διευκολύνουν το σώμα να μετατρέψει το σάκχαρο και το οξυγόνο σε ενέργεια, απαιτούν ένα σύνολο βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Για παράδειγμα η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς ταυτίζεται σε ορισμένες θρεπτικές ουσίες (ιχνοστοιχεία).

Απαραίτητα στοιχεία και ουσίες για τον οργανισμό Β1(θειαμίνη), Β2(ριβοφλαβίνη), Β3(νιασίνη)

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.

ΛΙΠΟΣ

Τροφές πλούσιες σε λίπος:

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:

Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.