H ΥΓΕΙΑ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Η Ευεξία τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, αποτελεί ένα φυσικό και ενστικτώδες κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σπανίως εκτιμάμε την πραγματική αξία της καλής υγείας μέχρι να αρρωστήσουμε.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο βελονισμός προέρχεται από την Κίνα και έχει 4.500 χρόνια ιστορία. Η αρχαιότητα του βελονισμού επικυρώνει τη λογική άποψη ότι μία μέθοδος θεραπευτική που άντεξε τόσα χρόνια είναι σίγουρα αποτελεσματική.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα σύνολο δράσεων και αντιδράσεων που συνέχεια ανακυκλώνεται. Όταν είμαστε υγιείς η ενέργεια κυλάει ελεύθερα μέσα από νοητά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν όμως για κάποιο λόγο, πχ υπερβολική σωματική κόπωση, ψυχική φόρτιση, κακή διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού κλπ, η ροή ενέργειας μπλοκάρεται, τότε αρρωσταίνουμε.

Ο βελονισμός με τη διέγερση ορισμένων σημείων πάνω στους μεσημβρινούς αποκαθιστά την ελεύθερη ροή της ενέργειας, που οδηγεί στην υγεία. Έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία, ενισχύεται το αμυντικό μας σύστημα και όλο το σώμα λειτουργεί αρμονικά, καθώς διατηρείται σε καλή φυσική, πνευματική και ψυχική κατάσταση. Αυτή είναι η προληπτική δράση του βελονισμού. Με το βελονισμό μπορούμε να δράσουμε και θεραπευτικά. Σύμφωνα με τους Κινέζους κάθε μεσημβρινός συνδέεται με ένα εσωτερικό όργανο. Η διέγερση με τις βελόνες συγκεκριμένων μεσημβρινών έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση ή την εκτόνωση της ενέργειας από ορισμένα όργανα που παρουσιάζουν προβλήματα.

Οι σύγχρονοι επιστήμονες, θέλοντας να ξηγήσουν το μηχανισμό δράσης του βελονισμού, δημιούργησαν διάφορες θεωρίες εκ των οποίων επικρατέστερες είναι οι εξής:
1. Η νευρολογική θεωρία, βάση της οποίας αποτελεί το αξονικό αντανακλαστικό τόξο.
2. Η θεωρία του ελέγχου της πύλης πόνου.
3. Η ορμονική θεωρία.

Από πλευράς εφαρμογής η κάθε θεραπεία με βελονισμό διαρκεί από 10-30 λεπτά και απαιτεί από μία έως τριάντα βελόνες. Συνήθως απαιτούνται από 3-5 συνεδρίες για οξείες καταστάσεις και 10-15 για χρόνιες. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι ατσάλινες, χρυσές ή ασημένιες, μιας χρήσεως.

Άλλη εφαρμογή του βελονισμού είναι η αντιμετώπιση του πόνου γενικότερα. Οσφυαλγία, αυχενικό, ημικρανία, νευραλγία του τριδύμου, ισχυαλγία, αρθρίτιδες, μεσοπλεύριος νευραγλία.
Καταπολεμά το άγχος – stress.
Αυξάνει  την άμυνα του οργανισμού και εξισορροπεί την ενέργειά του.
Βελτιώνει διαταραχές νευροφυτικού, νευρώσεις, φοβίες, έμμονες ιδέες, άγχος, αϋπνία, μελαγχολία.
Ενδείκνυται στη δυσμηνόρροια, ψυχρότητα, διαταραχές κλιμακτηρίου, ανώδυνο τοκετό. Σύνδρομο Meniere, εμβοές ώτων, ρινίτις, εγμορίτις, νεανική ακμή, έκζεμα, αλλεργία, τριχόπτωση, αλωπεκία.
Έξεις: Κάπνισμα, αλκοολισμός, πολυφαγία.

Επίσης, πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουμε στον αισθητικό βελονισμό. Ο αισθητικός βελονισμός μπορεί να αφορά το πρόσωπο ή ολόκληρο το σώμα.

Αντιγηραντική θεραπεία. Σχετικά με το πρόβλημα της πρόωρης γήρανσης, διαπιστώνεται η μεγάλη ενεργειακή αστάθεια. Το σώμα χάνει την ενεργειακή του ισορροπία γιατί είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε ένα μη υγιεινό τρόπο ζωής. Εν προκειμένω, ο βελονισμός λειτουργεί σαν καταλύτης τονώνοντας το ενεργειακό σύστημα που βρίσκεται σε κατάρρευση. Άλλωστε τι είναι ομορφιά? Υπάρχει ομορφιά χωρίς υγεία? Εδώ λοιπόν ο βελονισμός μπορεί να διατηρήσει τη ζωτική μας ενέργεια και επομένως την υγεία μας στον υψηλότερο βαθμό που μας επιτρέπει η ατομική μας ιδιοσυγκρασία, είναι προφανές ότι επιδρά θετικά και στην ομορφιά.

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Λάρισας Ελευθερία με τίτλο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Για την υγεία, ομορφιά και την ευεξία του ανθρώπου.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.

ΛΙΠΟΣ

Τροφές πλούσιες σε λίπος:

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:

Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.